vaci.szekesegyhaz.hu hírei :
Home » » Ha szeretné gyermekét megkereszteltetni

Ha szeretné gyermekét megkereszteltetni

Készítette: Unknown | 2013. július 2., kedd | 13:25

Szeretném megkereszteltetni a gyermekemet. Mi szükséges ehhez?

A gondos szülők megkereszteltetik gyermeküket lehetőleg a születést követően minél előbb. Sokakban él még a hagyomány, hogy a gyermeket az utcára sem nagyon viszik ki, amíg a gyermek nincsen megkeresztelve. Ezért ajánlatos minél előbb megkeresztelni a gyermeket.

Ha szeretnék gyermeküket megkereszteltetni, általában ezt a lakóhely szerinti plébánián kérhetik. Ezen szándékukat jelezhetik az Alsóvárosi Szent Miklós Plébániahivatalban (2600 Vác, Konstantin tér 11. tel.: 27/814184) irodaidőben, vagy kitölthetik az alábbi Online jelentkezési lapot.

Jelentkezési Űrlap

Mindenképpen vegye fel a kapcsolatot személyesen a plébániával!

Milyen papírokra lesz szükség?

Kérni fogjuk az adatok pontos anyakönyvezése miatt a Születési Anyakönyvi Kivonat fénymásolatát. Szükséges továbbá a keresztszülők számára a keresztszülői tisztség vállalásához a Keresztszülői igazolás.

Hol lehet kérni a Keresztszülői Igazolást?

A keresztszülői Igazolást a keresztszülők lakóhelyének megfelelő plébánia állítja ki. Pl. ha a keresztszülő Rádon lakik akkor lakóhelye szerinti plébánia állítja ki az igazolást. Mivel Rádon helyben nincs plébános ezért úgynevezett Oldallagosan ellátott plébánia: a Vác-Deákvári Plébániához tartozik.

Hol tudok utánanézni melyik templom vagy plébánia kihez tartozik?

Az alábbi oldalon nézhet utána:
http://sematizmus.vaciegyhazmegye.hu/

Szükséges-e valamilyen oktatásra, előkészítőre járni?

Igen. Rendszeresen általában havonta tartunk keresztelői előkészítőket, melyek a Vác-Alsóvárosi Plébánián vannak. Időpontról innen értesülhet, vagy az Online naptárunkból. http://vaci.szekesegyhaz.hu/p/naptar.html

Ki lehet keresztszülő?

Az Egyházi Törvénykönyv (CIC 1983) értelmében:
874. kán. -- 1. §. Ahhoz, hogy valakit a keresztszülői tisztség vállalására engedjenek, szükséges:
1. hogy maga a keresztelendő vagy ennek szülei, illetve az, aki őket helyettesíti, vagy ezek hiányában a plébános vagy a szentség kiszolgáltatója jelölje ki, és hogy alkalmas legyes és szándékozzék is ezt a tisztséget viselni;
2. tizenhatodik életévét betöltött személy legyen, hacsak a megyéspüspök más kort nem állapított meg, vagy megfelelő okból a plébános vagy a kiszolgáltató úgy nem látja, hogy kivételt kell tenni;
3. katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy legyen, s éljen a hithez és a vállalandó tisztséghez méltó életet;
4. ne kösse semmilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított kánoni büntetés;
5. ne legyen a keresztelendő apja vagy anyja.
2. §. Nem katolikus egyházi közösséghez tartozó megkeresztelt személy csakis egy katolikus keresztszülővel együtt és csak mint a keresztség tanúja fogadható el.

Lehet-e keresztszülő valaki, aki nincs megbérmálva vagy nem volt elsőáldozó?

Nem lehet. Mivel csak katolikus, megbérmált és a legszentebb oltáriszentséget már magához vett személy lehet keresztszülő. Természetesen felnőttkorban is lehet pótolni ezeket a szentségeket, erre szolgál a felnőtt katekumenátus.

Nem tudunk alkalmas keresztszülőt találni. Most mihez kezdjünk?

A keresztelés kiszolgáltatásához nem szükségszerű a keresztszülő. Azon személyeket, akik a keresztszülői tisztség vállalására még nem alkalmasak, buzdítjuk, hogy hiányosságaikat pótolják. Őket általában a keresztelés tanújaként szoktuk anyakönyvezni.

Ha a keresztszülők nincsenek templomban összeházasodva, attól még lehetnek keresztszülők?

Nem. Mivel feltétel, hogy  4. ne kösse semmilyen törvényesen kiszabott vagy kinyilvánított kánoni büntetés; Akik nincsenek templomban összeházasodva, de együtt élnek házasságtörést követnek el, ezért nem gyónhatnak, nem áldozhatnak, és egyházi tisztséget (így keresztszülői tisztséget sem) nem tölthetnek be.

A másik plébánián lehettek keresztszülők, itt miért nem?

A keresztszülőség feltételei minden plébánián azonosak. Másik plébánián való kereszteléskor sem tölthetnek be keresztszülői tisztséget azok akik alkalmatlanok. Természetesen nem célja egyetlen plébánosnak sem elriasztania a híveket, diplomáciai okokból nem mindenki sarkítja ki az alkalmatlanságot. A másik plébánián is a keresztelés tanújaként lehetett csak, aki a tisztség vállalására alkalmatlan.

Mik a keresztszülők feladatai?

872. kán. -- A keresztelendőnek, amennyiben lehetséges, adjanak keresztszülőt; ennek feladata, hogy a felnőtt keresztelendőnek a keresztény beavatásban segítségére legyen, a keresztelendő gyermeket pedig szüleivel együtt a keresztségre bemutassa és azon fáradozzék, hogy a megkeresztelt a keresztségnek megfelelő keresztény életet éljen, és az ezzel járó kötelességeket híven teljesítse.

Hány keresztapja lehet a gyermekemnek?

873. kán. -- Csak egy keresztapát vagy egy keresztanyát vagy egy keresztapát és egy keresztanyát alkalmazzanak.

Mikor lehet a keresztelő?

A Váci Székesegyházban a kereszteléseket minden hónap 1. szombatján tartjuk 11:30-tól. Ekkor közösen ünnepélyes keretek között kereszteljük meg a gyermekeket.
A fíliákban Pencen és Vácdukán a kereszteléseket vasárnap a Szentmisében tartjuk.
Pontos időpontért érdeklődjön a Vác-Alsóvárosi Plébánián e-mail: vaciszekesegyhaz@gmail.com tel: 27 /814184

Nem szeretnénk nagy felhajtást. Tíz perc alatt nem lehetne mise után vagy úgy hogy csak mi legyünk ott?

A kereszteléssel kapcsolatban 1990-ig a kommunizmus egyházüldöző időszakában kialakult az a szokás, hogy titokban, szűk családi körben tartották a kereszteléseket, mivel nyilvánosan tilos volt, a pap és a szülők is előállíthatóak és bebörtönözhetőek voltak érte.
A keresztelés azonban éppen úgy mint a házasság, a bérmálkozás vagy az elsőáldozás nagy ünnep nem csak a családnak, hanem az egész közösségnek. Ezért tartjuk a kereszteléseket ünnepélyes keretek között.
Megosztás :

0 megjegyzés:

Mondja el véleményét

Számunkra fontos a véleménye, írja le hosszászólását...

 
Támogatók : ÁldásINFO | Migazzi Hírportál | Alsóvárosi Szent Miklós Plébániahivatal Üzemelteti a Blogger
Copyright © 2011. Váci Székesegyház - All Rights Reserved